Bu döküman sadece Android çalışırken almış olduğum notları içermektedir.
Arayüzlerle ilgili işlemler "res/layout" altındaki xml'lerle yapılıyor. Bir android projesi oluşturduğunuzda otomatik olarak oluşan "activity-main.xml" dosyasına bakabilirsiniz.
Layout olarak birkaç çeşit mevcut fakat default olarak "RaletiveLayout" geliyor. Bu seçildiğinde tüm nesnelerinin uzunlukları başlangıç bitiş noktaları birbiriyle bağımlı olmaktadır. İstediğiniz gibi çekip çekiştiremiyorsunuz. O yüzden benim tercihimi "LinearLayout" tarafında kullanıyorum.
xml = butonlar, textler,vs.
res/values/string.xml = message bundle gibi dil desteğini sağlayan dosyadır. Xml'deki "android:text="@string/button_send"
button_send idsinin yerine string xml'deki değeri yazacaktır.
Activity : Programın gerçekleştirdiği işlemlerin yapıldığı yerdir. Action claslarının yaptığı gibi. Her yeni arayüz aynı zamanda yeni bir activity demektir.
Intent : kelime anlamı olarak " birşeyi yapmaya istekli olmak"
putExtra() metodu bir key ve bir value alır. Çeşitli tiplerdeki veriyi bir collection içinde taşıyabilir.
Bir activityî başlatmak için startActivity() metodunu çağırmalısınız.
Androiddeki bir Activity'nin yaşam döngüsü çok kısadır. Bu sebeple belirli aralıklarla kullanıcının attığı her adımda yapılması, çağırılması gereken metodlar vardır.
Resumed : Bu durumda Activity önplandadır ve kullanıcı istediği an etkileşimde bulunabilir.
Paused : Activity durdurulur ve herhangi bir işlem yapmaz.
Stopped : Bu durumda Activity tamamen saklanır ve kullanıcıya görünmez. Arka planda olarak kabul edilir ve hiçbir kod çalışmaz.
onCreate() metodu : Kullanıcı ekrandan sizin programın ikonuna tıkladığında sistem onCreate() metodunu çağırıyor. Android Manifesto dosyasındaki Luncher kısmına tanımladığınız class'ın onCreate() metodunu
onCreate() > onStart() and onResume()
ufak bir not : Bütün metodlarda ilk önce super class'ların metodları çağrılır.
"super.onStart();"
Varolan durumu korumak için saveInstanceState() metodunu kullanıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder