başlandıç olarak
Hibernate, Java platformunda yazılmış bir ORM (Object/Relational Mapping) aracıdır. ORM, nesne odaklı (object oriented) dillerdeki nesnelerin, ilişkisel veritabanlarındaki (relational databases) kayıtlara nasıl karşılık geldiğini yürüten bir teknolojidir. NHibernate adında .NET çatısı için yeniden yazılmış bir türevi bulunur.
Hibernate gibi ORM araçlarıyla, bir nesneyi veritabanına kaydetmek, yeni halini güncellemek ve sorgulama yapmak düz SQL bağlantılarına göre çok kolaydır.
Örneğin, JDBC ile veritabanına bir kayıt eklemek için şuna benzer bir kod yazılır:
stmt.executeUpdate( "INSERT INTO KAHVE VALUES ('Colombian', 101, 7.99, 0, 0)");
Burada, "KAHVE" tablosuna bir kayıt eklenmekte. Böyle bir işlemi Hibernate ile yapmak için:
session.saveOrUpdate(kahve);
kahve, bildiğimiz düz bir java nesnesidir (POJO).
Hibernate gibi ORM araçlarının en önemli faydası, kod yazımını kısaltmak veya kolaylaştırmaktan öte, yazılım bakımını kolaylaştırmasıdır. Veritabanı temelli uygulamalarda, kodun 1/3´ü veritabanı erişimine yöneliktir. Veritabanındaki bir kolonunun tipinin değişmesi, yeni bir kolon eklenmesi gibi değişiklikler, bütün veri erişim kodunu tekrar gözden geçirmeyi gerektirir. Hibernate ile bu gözden geçirmeden çok yüksek oranda tasarruf edilir. Hibernate kullanılan yazılımlarda, veritabanındaki değişikliklerde yapılması gereken sadece nesnelerle tabloların birbirine nasıl eşleştirildiğinin (mapping) gözden geçirilmesidir.
kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Hibernatesisteme nasıl entegre edilmesi için ise şağıdaki linki takip edin :)
http://www.ceviz.net/hibernatee-giris_a1215.html
.
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder